Régi élet és életmódi Etyeken

Etyek – Szórakoztató, érdekes és időutazás a képeket nézegetni az Etyeki múltidézőben az idegennek, a rácsodálkozás örömét és a személyességet nyújthatja a kellően koros helybélinek. A könyv kiemelkedik a sok helytörténeti munka közül.

A szerző, vagy inkább szerkesztő és gyűjtő szülőfalu-szerelmes Szabó Erikáról az etyekiek pontosan tudják, mennyire kiapadhatatlan vízű kút vagy forrás neki a település históriája, közel és távoli múltja, jelene is. S már írt egy könyvet Etyekről korábban. Mégis olyan szép és szeretnivaló könyvet tett ismét földijei asztalára saját kiadásában a szóban, képekben is krónikásságot önként vállalt lokálpatrióta.

Nem sajnálta a helyet, könnyű szívvel “áldozta be a szöveget”, s inkább a fotókat közölte a viszonylag vastag, elegáns kiadványban. Igazából annyit írt a sok-sok fotográfia mellé, amennyi fontos az eligazodásban, s inkább a képek méretét is megnövelte. Jól tette. Abba a hibába szoktak esni a helytörténész-monográfusok, hogy belegyömöszölik a fotókat az oldalba, de azok kicsik, alig láthatók. Szabó Erika nem így járt el, egy-egy oldalnál fél órát is el lehet silabizálni a részleteket a beszédesen kimerevített, látszólag néma múltbéli pillanatokon. Elképesztő jópofa képek készültek amatőrök és házhoz kivonuló hivatásos fotográfusok által hatvan-nyolcvan évvel ezelőtt!

Parasztok jószágaikkal feszítenek ünneplő ruhában az udvaron, a góré előtt, tehenek, lovak, göndör malacok, tyúkok, kutyák társaságában. És csépléskor, szüreten, aratáson, esküvőn, bálban, háború előtt, háború után, német kitelepítés előtt és után. Copfok, kalapok, kötények, süvegek, csizmák, kopott cipőcskék, hajszalagok, babos ruhák, frizuradivatok, szép régi tornácok, udvarok, a boltos és a boltosné a bolt előtt…

Ezer képből kellett kiválasztania Szabó Erikának a legbeszédesebbeket. Időrendben, tematikusan, az utolsó, még nem digitalizált 20. század kétharmadát megörökítve, szépségeivel, nyomorúságaival. A családdal, szerelemmel, mulatsággal, színjátszókörrel, óvodával, mezei munkával, traktorokkal, lovas kocsikkal. Aranybarna színű fotográfiákkal a halvány vaníliaszín lapokon. Szabó Erika köszönettel fogadta szép könyvébe Szalai Gyuláné Keresztjeink és szakrális kisemlékeink című gyűjteményét, amely színes képeken örökíti meg a buzgó katolikus elődök hálás köszönetét a Fentvalónak állított keresztekkel, kálváriákkal.

 

Zsohár Melinda/fmh

Cimkék: